Tel: 972 574 549  |  Horari: Dill-Div: 08:00 - 22:00 | Diss: 09:00 - 14:00

SALUT BUCAL I RENDIMENT ESPORTIU

**Aquest article ha estat publicat a la revista del club natació Banyoles.
La salut bucal i esport estan molt relacionats, ja que tenir un bon manteniment influeix a que l’esportista tingui menys  problemes bucals i això li permetrà reduir la probabilitat de patir certes lesions i així poder millorar el seu rendiment  esportiu.

La falta de salut bucal és causant de múltiples malalties. Els  principals responsables de les alteracions son les bactèries   que s’acumulen a la cavitat oral i son les causants de les patologies que, no únicament provoquen caries i infeccions periodontals, sinó que son susceptibles d’afectar a altres òrgans del cos (el cor, el fetge, el sistema muscular esquelètic…). Això es produeix perquè les bactèries de la boca generen uns mediadors inflamatoris (les prostaglandines i les interleucines) que es distribueixen a tot l’organisme a  través del torrent sanguini.

Els esportistes pertanyen a un grup de risc de patir  patologies orals. Una afecció freqüent es l’ATM (articulació temporomandibular), normalment causat per el bruxisme o  “apretament dental”. Aquesta alteració, especialment entre els  professionals, es pot originar per l’estrès al que estan  sotmesos en els entrenaments i en les competicions. Les conseqüències son els desgastos i fissures de les peces  dentals, així com dolors musculars de cap i coll. Per una  altra banda, el tipus d’alimentació amb un alt consum d’hidrats de carboni i la ingesta de begudes hidratants,  generalment ensucrades, propicia l’aparició de caries, ja que   els sucres de la dieta ajuden a formar la placa dental, que és  una matriu orgànica molt resistent on poden existir entre 200  i 300 tipus diferents de bactèries. Actualment, l’abús de begudes carbonatades ocasionen abrasions eliminant l’esmalt de la dent, afavorint l’aparició de caries. També s’han realitzat estudis que demostren la correlació entre la salut bucal i el risc d’aparició de lesions musculars. La relació causa-efecte sembla evident. El sangrat està originat per la inflamació provocada per les bactèries. Aquestes passen a la sang i la sang infectada arriba als músculs. És el que coneixem com a  bacterièmia.

Així mateix, el rendiment de l’esportista, es pot veure  afectat per una mala digestió en casos on faltin peces dentals. La digestió comença a la boca amb el bol digestiu. Si al pacient li falta una peça dental i aquesta no es reemplaça,   l’aliment no es triturarà amb normalitat, la qual cosa  provocarà alteracions de l’aparell digestiu ja que l’estómac no treballa correctament i està sotmès a un excés de despesa  energètica per una digestió més lenta i laboriosa .

Durant les Olimpíades del 1992, la nostra clínica va assumir la responsabilitat com a “Clínica Olímpica” i vam tenir  l’ocasió de tractar als esportistes d’elit. En algun cas el  rendiment no va poder arribar al 100% degut a la seva falta de prevenció. Ens vam trobar amb l’inconvenient que no podien  rebre segons quins tractaments per a no interactuar amb el control de dopatge. Actualment, l’odontologia, com totes especialitats mèdiques, insisteix en la prevenció i es recomana un estudi precoç del  pacient. El mètode més eficaç és la higiene bucal.

Nosaltres recomanem:

Raspallar-se les dents i utilitzar fil de seda després de cada àpat, especialment abans d’anar a dormir.

En cas de lesió muscular o articular orofacial recurrent consultar amb un especialista.

Realitzar una revisió a l’any.

La boca és una part del cos que moltes vegades menys cuidem.

Mantenir una salut bucal te que ser una premisa fundamental  per a tot esportista.

pdf

Descarrega aquest article en pdf

Author Info

Clínica Compte

Caminin önünde ve iki yanında geniş cami halısı dış avlusu olup duvarlarla çevrilidir. Zemin kaplama malzemesi kategorisine giren cami halıları, cami ye girerken ilk göze çarpan bir dekordur. Dekoru farklı yapan ise, halıdaki desen, ipliğin kalitesi ve motifteki göz alıcı tasarımlardır. Betonarme zemini kaplamasının dışında cemaatin rahat bir şekilde ibadet etmesini sağlayan cami halıları kaliteli malzemelerden ipliklerden üretilir. Halının dokusundaki sıklıkla orantılı olan kalite, dokunulduğunda kendini belli eder. Bu avulya 3 ü cephede olmak üzere, sekiz kapıdan girilir. Avlusu, 26 adet granit mermer ve porfir sütuna oturtulmuş, 30 kubbeyle çevrili geniş alandır. Mermer döşemeli bu geniş sahanın ortasında 6 mermer sütunlu şadırvan, sahanın azametini gösterir. Şadırvanın kemerleri, kabartma olarak Rumi geçmelerle ve köşebentleri, kabartma, lale ve karanfil motifleriyle bezelidir. İç avluya, biri cepheden ikisi yandan olmak üzere herbiri merdivenli 3 kapıdan girilmektedir.